Move In & Out
De Stad Aalst, het OLV-ziekenhuis Aalst, Zorglab Aalst, de Eerstelijnszone Aalst en Artevelde hogeschool sloegen in het najaar van 2022 de handen in elkaar om het herstel van patiënten met een kankeraandoening te versnellen door hen meer naar beweegpartners (sportvereniging, personal trainer, kinepraktijk of een fitnesscentrum) toe te leiden. Uit onderzoek blijkt dat beweging een belangrijke component is tijdens een kankerrevalidatie.
Als vereniging werden wij al meermaals geconfronteerd met leden die te kampen kregen met deze verschrikkelijke ziekte, met de zorg voor anderen en inclusie in het club-DNA, leek het ons niet meer dan vanzelfsprekend om ook ons wagonnetje aan deze trein te hangen.
Opleiding
Voor wie beweegpartner wil worden is er een modulaire opleiding aan de Artevelde hogeschool voorzien. Deze heeft als doel de aandacht te vestigen op beweging voor revaliderende kankerpatiënten, aangezien het noodzakelijk is dat er een aangepast oefenprogramma kan worden aangeboden dat rekening houdt met de persoonlijke situatie.
Criteria
De corebusiness van elke partner dient “beweging” te zijn en er wordt een engagement gevraagd waarbij er regelmatig teruggekoppeld wordt naar de doorverwijzer (arts, verpleging…).
Er is geen verplichting rond het al dan niet aanvaarden van patiënten, men wil een optimaal klimaat creëren waarin patiënt en beweegpartner naar elkaar worden toegebracht.
Elk van de partners streeft er binnen de eigen verantwoordelijkheid naar om enerzijds via opleiding, anderzijds via facilitering van informatie, doorstroom en communicatie een service van toenadering te creëren.
Moving Cancer Care (meer bewegen bij kanker)
Het advies om alleen maar te rusten tijdens kanker is sterk achterhaald. Bewegen tijdens kanker wordt steeds meer gezien als een krachtig therapeutisch middel:
- het verkleint de achteruitgang van de gezondheidstoestand en de nadelige effecten van curatieve behandeling;
- het verkleint ook de kans op comorbiditeiten;
- het optimaliseert de levenskwaliteit.
Wie zijn wij?
Atletiek Land Van Aalst zet met haar recreantenwerking in op samenhorigheid en inclusie:
- sport als middel om gezond samen te zijn;
- elk op zijn/haar niveau met elk zijn/haar eigen objectieven;
- buiten sport ook andere groepsactiviteiten;
- met ons verenigingshuis De Portier als uitvalsbasis;
- laagdrempelig wegens de lage ledencontributie en de toepassing van het kansentarief voor zij die het financieel moeilijk hebben;
- en dit in een “veilige omgeving” (API-werking).
De begeleiding is in handen van VTS-opgeleide trainers waaronder initiators, jogbegeleiders en co-runners.
Ons project
Kankerpatiënten hebben niet alleen af te rekenen met de ziekte, zij raken vaak ook sociaal geïsoleerd en raken door inactiviteit in financiële problemen.
Aanpak
Start2Run-traject in zes maanden. Jaarlijks organiseert het jogging-team twee Start2Runs. Met drie trainingen per week lopen beginnende sporters na tien weken vijf kilometer.
Jij krijgt van ons de kans om hetzelfde te verwezenlijken in zes maanden. Je doet dit samen met een buddy die je zelf kiest. Dat kan een familielid, een vriend(in), je lief-man-of-vrouw, een collega… zijn. Jij en je buddy krijgen van ons een tailormade schema met de nadruk op lage intensiteit. Op basis van jouw feedback wordt het schema bijgestuurd.
Verkennend gesprek
Nadat je wordt doorverwezen door je arts of behandelende instelling hebben we met jou een verkennend gesprek. Tijdens dit gesprek wordt er gepeild naar jouw mogelijkheden, verwachtingen en objectieven. Wij laten je kennis maken met de vereniging, haar leden en werking. Samen komen wij tot een plan van aanpak en bespreken de inschrijvingsmodaliteiten.
Je kan ons hiervoor contacteren via mail move-in-out@atletieklandvanaalst.be of telefonisch op het nummer 0473 86 42 50.
Buddy-werking
(Her)beginnen met sporten en dit zeker na een op alle vlakken ingrijpende behandeling is niet evident. Je treedt hiermee uit je comfortzone, wordt geconfronteerd met je limieten, de ene dag is de andere niet en het heeft een nefaste invloed op je agenda… excuses te over om het niet te doen.
Samen sporten zorgt ervoor dat je elkaar motiveert om verder te doen, ook al heb je een mindere dag of valt het weer wat tegen. Na verloop van tijd tracht je naar het samen zijn, die babbel, die verkwikkende douche en gezonde honger na de inspanning.
Jouw buddy zal zich tijdens je behandeling vaak machteloos gevoeld hebben, nu krijgt hij/zij de kans om samen met jou te werken aan je revalidatie.
Sporten “verfrist” ook de geest, verdrijft sombere gedachten en zorgen… het maakt van jou een gelukkiger mens.
Lage intensiteit
Tegenwoordig adviseren alle artsen mensen met kanker of patiënten die een behandeling ondergaan om, in de mate van het mogelijke, actief te blijven.
Wetenschappelijke studies tonen aan dat lichaamsbeweging veel voordelen biedt en daarom best wordt aangeboden als aanvullende activiteit tijdens of na een behandeling, onder toezicht van een oncologisch deskundige.
Lichaamsbeweging is meer dan alleen maar sporten. Spelen, huishoudelijk werk en klussen, verplaatsingen (te voet of met de fiets bijvoorbeeld), recreatieve of beroepsactiviteiten: het zijn stuk voor stuk fysieke activiteiten. Lichaamsbeweging hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn.
Ook de intensiteit van de activiteit is belangrijk. Matige intensiteit zoals wandelen of tuinieren leidt tot lichte kortademigheid en wat zweten. Hoge intensiteit (joggen, binnensporten, fitness) versnelt de hartslag, verhoogt de ademhaling en veroorzaakt heviger zweten. Je kan beide soorten oefeningen combineren.
Je zal merken dat joggen er voor zorgt dat bewegen met matige intensiteit ten goede komt. Dat poetsen of die trap beklimmen wordt ineens stukken makkelijker.
Om die (aerobe) intensiteit te bewaken krijg je van ons een pols-hartslagmeter in bruikleen. Dit toestelletje zal er voor zorgen dat bewegen leuk blijft en dat je gespaard blijft van blessureleed en de daarop volgende inactiviteit en onvermijdelijke terugval.
Feedback
Een schema is geen doel maar een hulpmiddel. Op basis van jouw ervaringen en feedback sturen wij dit bij. Gewenningspijntjes horen er bij maar praat er over. Je wint vaak meer met een training over te slaan dan ze “by force” te willen doen.
Kostprijs
Deelname aan een Start2Run (10 weken) kost bij ons 45 Euro. Jij betaalt voor deze initiatie hetzelfde bedrag voor 6 maanden.
Jouw buddy (dankzij de gewaardeerde steun van een aantal partners van de club) hoeft hiervoor niet te betalen.
Tijdens die periode zijn jullie beiden verzekerd tegen ongevallen voor, tijdens en na het sporten, krijgen jullie een schema, worden jullie opgevolgd, ontvangen jullie een wekelijkse nieuwsbrief, kunnen jullie gebruik maken van de infrastructuur van onze Portier en zijn jullie lid van onze “community”.
Mensen die het moeilijk hebben en beschikken over een UiTPAS met Kansentarief betalen slechts één vierde van dit bedrag.
Afhankelijk van het ziekenfonds waarbij je aangesloten bent krijg je tot 30 Euro van dit bedrag terugbetaald.
Inschrijven en betalen doe je pas na het verkennend gesprek.