De Portier

Inleiding

DE PORTIER, HET HUIS VAN DE ATLETIEK, DE THUIS VAN ALVA

Op vraag van de Stad Aalst, kreeg het voormalig industrieel terrein Schotte – na het faillissement van de leerlooierij met daaropvolgend vele jaren van leegstand en verkrotting – de nieuwe bestemming van “randstedelijk groengebied met dagrecreatieve en natuureducatieve infrastructuur”. Deze locatie leunt aan bij de zuidoostelijke rand van Aalst, centraal gelegen tussen de natuurgebieden van het stadspark, het Osbroek en de Gerstjens.

Na sanering en afbraak met gelden van de Vlaamse Gemeenschap, kon het terrein – dankzij een “brownfieldconvenant” met daarin de Vlaamse Regering, de Stad Aalst, OVAM, het Agentschap Ruimte en Erfgoed – via de intercommunale SOLVA overgedragen worden aan het Sport AG van de stad Aalst.
Na bekendmaking door de stedelijke Sportraad werd het vroegere directeursgebouw verkocht aan de vzw Kroffel, en de portierswoning aan ALVA.

 

Meteen had de Stad de zekerheid dat het kleinste van de twee resterende oude fabrieksgebouwen op de site Schotte volledig gerenoveerd werd en haar oorspronkelijke glans terugkreeg. Een vertrouwd stadszicht op de grens tussen Aalst en Erembodegem bleef hierdoor behouden.

De geplande afbraak en heropbouw van de “polyvalente ruimte” aan de overzijde van de piste – die in de toekomst zal gedeeld worden met de andere atletiekclub (Koninklijke Atletiek Club Eendracht Aalst) – biedt dan wel ruimte doch geen authenticiteit. Bovendien zijn de leden – waarvan een respectabel deel recreanten – in het beoefenen van hun hobby totaal afhankelijk van de trainingsuren.

DE PORTIER HET HUIS VAN DE ATLETIEK, DE THUIS VAN ALVA

De ligging van de portierswoning op de site Schotte middenin het gebied Osbroek (met de atletiekpiste), het Park en de Gerstjens (bereikbaar via de nieuwe fietsers- en (toekomstige) voetgangersbrug), vlakbij het gloednieuwe sportcomplex met ruime parkeergelegenheid en fietsenstalling, en slechts op wandelafstand van de (binnenkort gloednieuwe) atletiekpiste, vormt de ideale locatie voor een sportvereniging zoals de onze.

Buiten de voordelen van het eigen “heem”, een thuis voor onze jeugd, atleten, recreanten, bestuur en trainers, is dit de ideale uitvalsbasis om de groene omgeving te gaan verkennen, na te kaarten en even op je positieven te komen na je training. Het wordt de plaats waar onze leden elkaar ontmoeten, er info-momenten, workshops en opleidingen van de VTS kunnen georganiseerd worden en het bestuur en de trainers kunnen vergaderen.

 

De gerenoveerde portierswoning bevat een secretariaat, twee vergaderzalen, sanitair, douches en bergruimte. De vergaderzaaltjes worden ook ter beschikking gesteld van andere (sport-)verenigingen en/of particulieren die het gebouw of een deel ervan kunnen huren voor vergaderingen, recepties.

Hiermee kregen wij de unieke gelegenheid mee te gaan in de dynamiek van de vele projecten op en rond de Dender, op dat prachtig stukje industrieel erfgoed waar Daens en Boon nog voelbaar aanwezig zijn. 

 

Onze stad mag trots zijn op de visie en de uitvoering van één van de mooiste projecten in haar geschiedenis… en wij krijgen de kans om er ten volle van te genieten. In de toekomst zal er minstens 15km in natuurgebied kunnen gelopen worden zonder hetzelfde pad twee keer te nemen… waarschijnlijk een unicum in Vlaanderen.

Huis van de atletiek

Klik hier voor meer informatie, tarieven en reservatie. 

Scroll to Top